Меню Закрыть

Лютеїн та Ваше серце


Новий протизапальний елемент поживних речовин

Лютейн, поживні речовини, пов'язані з бета -каротином та вітаміном А, часто вважається вітаміном для зору. Він використовується як добавка для запобігання захворювань очей, включаючи дегенерацію жовтої плями, катаракти та пігменту.

Але нове дослідження, проведене в університеті Лінхопінга в Швеції, показує, що для цього вітаміну, відомого як каротиноїда, знайдено ще одну нову роль.

Дослідники вивчали взаємозв'язок між кількома поширеними каротиноїдами, включаючи лютеїн, та запалення у 200 пацієнтів із ішемічною хворобою, порівнюючи рівень каротиноїдів у крові та маркерах запалення, відомі як інтерлайкін-6 (IL-6). Серед них лише лютьїн був пов'язаний із запаленням, а рівень лютеїну відповідав рівню IL-6: чим вище лютеїн, тим менше запалення, як зазначено цим маркером. Це відкриття є особливо важливим, оскільки пацієнти, які досліджували, отримали оптимальне лікування від хвороби серця, але все ще зазнали постійного запалення.

Дослідники також вивчали механізм цього процесу, вивчаючи імунні клітини пацієнтів. Вони показали, що Лютайн знижує вироблення та секрецію запальних цитокінів, молекули, що сприяють запаленню.

Це дослідження також узгоджується з іншими дослідженнями, які показали важливу роль у лютеїні при захворюваннях серця. Дослідження в атеросклерозі журналу показало, що порівняно з людьми зі здоровим серцем, люди з атеросклерозом були значно нижчим рівнем лютеїну в крові, а нижчий рівень лютеїну асоціювався з більшою жорсткістю в каротидних артеріях. Аналогічно, у дослідженні в галузі кровообігу рівень лютеїну пов'язаний назад з атеросклерозом - нижчий рівень означав наявність більшої кількості захворювань у артеріях.

Очікується, що шведські дослідники продовжуватимуть свої дослідження, вивчаючи, чи може використання продуктів, багатих лютеїном, може допомогти приручити хронічне запалення, яке відчувають деякі пацієнти з серцем. Іншим питанням дослідження є те, чи може прийом добавок лютеїну придушити запалення для покращення здоров'я серця.

Тим часом немає причин чекати більше продуктів, багатих лютеїном, які у вас ми з вами не завжди вистачає в нашому раціоні. Дивно, але випадкове яйце - це чудова добавка. Мало того, що це хороше джерело лютеїну, дослідники показали, що лютеїн з яєць легше всмоктувати в кров, ніж лютеїн з інших джерел, завдяки компонентам яєчного жовтка, таких як лецитин.

Окрім яєчних жовтків - кукурудза, брокколі, капусти, зеленої ріпи, шпинату, помаранчевого перцю, кабачків, включаючи цуккіні, ківі та виноград, пропонують лютеїн в достатку. Як і інші каротиноїди, лютеїн найкраще засвоюється (ненасиченим) жиром під час їжі. Підготовка овочів, що містять лютеїн, з маслом, може підвищити їх біодоступність, допомагаючи отримати максимальну користь, незалежно від того, чи у вас серцево-судинні захворювання або ви хочете запобігти її.