Меню Закрыть

Біотин (Вітамін В7): волосся, нігті, шкіра


Швидкість циклу волосся відрізняється від людини до людини завдяки різним чинникам, таким як генетика, гормони, рівень стресу і методи догляду за волоссям. І оскільки ми старіємо, втрата блиску в нашому волоссі, шкірі та нігтях може часто змушувати нас шукати косметичні добавки, щоб поліпшити наш зовнішній вигляд.

Одним з найбільш часто використовуваних косметичних вітамінів є біотин. Перегляньте товар у будь-якого великого роздрібного продавця або розпитайте своїх друзів про те, що вони вживають, і біотин обов'язково буде згадано. Тут ми розкриваємо основи біотину і те, як цей популярний вітамін приносить користь вашому волоссю, шкірі та нігтям.

Що таке біотин і звідки он?

Біотин, також відомий як вітамін B7, є водорозчинним вітаміном B-комплексу, який сприяє здоровим метаболічним, нервовим, травним і серцево-судинним функціям. Це важливо для метаболізму жирів і вуглеводів і працює синергетично з пантотеновою кислотою (вітамін В5) для зміцнення волосся, збільшення товщини нігтів і запобігання посіченим кінчикам і витонченню волосся.

Ось деякі з найбагатших на біотин продуктів - печінка, пивні дріжджі, яєчний жовток, хліб із цільної пшениці, авокадо, лосось, сир, банани та горіхи. Більшість здорових людей отримують достатню кількість біотину у своєму раціоні. Проте вагітним і жінкам, які годують груддю, може знадобитися збільшення біотину через те, що їхній організм руйнує його набагато швидше.

Як біотин приносить користь вашому волоссю, шкірі та нігтям

Волосся

Вітаміни групи В допомагають створювати амінокислоти, які виробляють форму кератину (з якого здебільшого складається наше волосся), тому вживання його в невеликих дозах або вживання продуктів, багатих на біотин, безумовно, може допомогти зберегти здоров'я волосся і трохи підвищити його міцність.

Але реальне питання: чи може прийом біотинової добавки сприяти росту вашого волосся? Різні дослідження отримували різні дані, проте низка досліджень продемонструвала успіх під час використання протягом тримісячного періоду в поєднанні з цинком, кремнеземом, вітаміном С і морським білком. Ця група повідомила про менше випадіння, густіше і сильніше волосся і швидший ріст.

Загалом, це важлива поживна речовина, яка може заповнити нестачу вітамінів, але оскільки дефіцит трапляється рідко (здебільшого через нашу дієту і наші кишкові бактерії, які виробляють більше, ніж рекомендована добова доза), оптимальним є використання збалансованої дієти для отримання цієї поживної речовини.

Шкіра

Подібно до того, як це впливає на зовнішній вигляд вашого волосся, біотин виробляє жирні кислоти, які живлять шкіру, щоб підтримувати чистий колір обличчя. Коли захисний зовнішній шар шкіри не збалансований, може проявитися суха і зневоднена шкіра. Біотин допомагає у виробленні нових клітин і допомагає сальним залозам нормально функціонувати, що призводить до здорового стану шкіри.

Нігті

Однозначно застосовується для міцніших нігтів, наука дійсно згодна з цим. Клінічні дослідження показали, що вживання біотину може зміцнити слабкі, ламкі нігті. Швейцарське дослідження показало 25-відсоткове збільшення товщини нігтьової пластини у тих, у кого ламкі нігті, які щодня приймали біотинові таблетки. Це особливо хороша новина для тих, хто страждає від хронічного гризіння нігтів або часто відвідує манікюрні салони через тонкі, ламкі нігті внаслідок носіння занадто великої кількості акрилових фарб.

То що ж відбувається, коли ви не отримуєте достатньо біотину?

Подібно до того, як це впливає на зовнішній вигляд вашого волосся, біотин виробляє жирні кислоти, які живлять шкіру, щоб підтримувати чистий колір обличчя. Коли захисний зовнішній шар шкіри не збалансований, може проявитися суха і зневоднена шкіра. Біотин допомагає у виробленні нових клітин і допомагає сальним залозам нормально функціонувати, що призводить до здорового стану шкіри.

На щастя, більшість недоліків можна виправити за допомогою харчових добавок, але найкращий спосіб визначити наявність фактичного дефіциту - це пройти обстеження у лікаря.

Чи можете ви прийняти занадто багато біотину? Які побічні ефекти?

Нині не існує встановленої рекомендованої дієти (ССП) для цього вітаміну. Адекватне споживання (АП) було встановлено для людей у віці 18 років і молодших у 25 мікрограмів на день, тоді як дорослі - 30 мікрограмів на день. Оскільки не існує єдиної думки щодо кількості біотину, яку потрібно приймати для здоров'я волосся і нігтів, крім рекомендованого дозування, деякі люди можуть приймати його занадто багато. Це спричиняє надлишкову кількість вітаміну в організмі та зменшення кількості пантотенової кислоти (B5) у кишечнику, що може призвести до проблем із доглядом за шкірою, таких як кістозні прищі. Інші зареєстровані побічні ефекти включають часте сечовипускання, нудоту, підвищений рівень цукру в крові. Хоча біотин явно приносить користь вашому тілу, особливо волоссю, шкірі та нігтям, важливо отримувати цю поживну речовину в основному з їжі, яку ви їсте. І, як завжди, при прийомі будь-яких добавок завжди краще спочатку проконсультуватися з лікарем.