Меню Закрыть

Вітамін В12: причини дефіциту, симптоми, наслідки

 

 

Якої шкоди може завдати нестача вітаміну В12? Уявіть собі: протягом двох місяців у 62-річного чоловіка почалося оніміння і відчуття «шпильок і голок» у руках, він зазнавав труднощів під час ходьби, відчував сильний біль у суглобах, починав жовтіти і поступово почала проявлятися задишка. Причиною була нестача вітаміну B12 у його кровотоці, згідно зі звітом випадку з Массачусетської лікарні загального профілю, пов'язаної з Гарвардом, опублікованої в The New England Journal of Medicine. Могло бути й гірше - серйозний дефіцит вітаміну В12 може призвести до глибокої депресії, параної та марення, втрати пам'яті, нетримання сечі, втрати смаку та запаху і багато чого іншого.

Чому вітамін В12 важливий

Організм людини потребує вітаміну B12, щоб виробляти еритроцити, нерви, ДНК і виконувати інші функції. Середній дорослий повинен отримувати 2,4 мікрограма на день. Як і більшість вітамінів, B12 не може бути вироблений організмом. Замість цього його потрібно отримувати з їжі або добавок.

І в цьому полягає проблема: деякі люди не споживають достатню кількість вітаміну B12, щоб задовольнити свої потреби, тоді як інші не можуть засвоювати достатньо, незалежно від того, скільки вони приймають. Як наслідок, дефіцит вітаміну B12 відносно поширений, особливо серед літніх людей. Національне обстеження стану здоров'я та харчування засвідчило, що 3,2% дорослих віком від 50 років мають серйозно низький рівень B12, і до 20% можуть мати прикордонний дефіцит вітаміну B12.

Ви схильні до ризику дефіциту вітаміну B12?

Є багато причин для дефіциту вітаміну B12. Дивно, але дві з них - це практики, які часто вживають для поліпшення здоров'я: вегетаріанська дієта й операція зі зниження ваги.

Рослини не виробляють вітамін В12. Єдиними продуктами, які його доставляють, є м'ясо, яйця, птиця, молочні продукти та інші продукти тваринного походження. Суворі вегетаріанці та вегани схильні до високого ризику розвитку дефіциту B12, якщо вони не їдять зерно, збагачене вітаміном, або приймають вітамінну добавку. Люди, яким роблять операцію зі зниження ваги, також з більшою ймовірністю мають низький рівень вітаміну B12, тому що операція впливає на здатність організму витягувати вітамін B12 з їжі.

Умови, які заважають засвоєнню поживних речовин, як-от целіакія або хвороба Крона, можуть спричиняти проблеми з В12. Також використання препаратів, які зазвичай призначають від печії, які знижують вироблення кислоти в шлунку (кислота необхідна для поглинання вітаміну B12) можуть призвести до дефіциту В12. Це захворювання частіше зустрічається у літніх людей через скорочення вироблення шлункової кислоти, яке часто відбувається під час старіння.

Симптоми дефіциту вітаміну В12

Дефіцит вітаміну B12 може розвиватися повільно, спричиняючи поступову появу та посилення симптомів. Це може також статися відносно швидко. З огляду на безліч симптомів, які може спричинити дефіцит вітаміну B12, цей стан можна не помітити або сплутати з чимось іншим. Симптоми дефіциту вітаміну В12 можуть включати:

• дивні відчуття, оніміння або поколювання в руках, ногах або ступнях

• труднощі під час ходьби (хитання, проблеми з рівновагою)

• анемія

• набряклий запалений язик

• труднощі мислення і міркування (когнітивні труднощі) або втрата пам'яті

• слабкість

• втома

Тоді як досвідчений лікар може помітити симптоми і бути в змозі виявити дефіцит вітаміну B12 за допомогою гарної співбесіди та фізичного обстеження, для підтвердження стану необхідний аналіз крові.

Доброю ідеєю буде запитати свого лікаря про перевірку вашого рівня В12, якщо ви суворий вегетаріанець або вам зробили операцію зі зниження ваги чи у вас є захворювання, яке заважає засвоєнню їжі.

Раннє виявлення та лікування має важливе значення. Якщо не лікувати, дефіцит може спричинити серйозні неврологічні проблеми та захворювання крові.

Підвищення вашого B12

Серйозний дефіцит вітаміну B12 може бути виправлений двома способами: щотижневі уколи вітаміну B12 або щоденні великі дози B12. Легкий дефіцит B12 можна виправити стандартним полівітаміном.

У багатьох людей дефіциту вітаміну В12 можна запобігти. Якщо ви суворий вегетаріанець або веган, важливо їсти хліб, пластівці або інші зернові продукти, збагачені вітаміном B12, або приймати щоденні добавки. Стандартний полівітамін забезпечує 6 мікрограмів, більш ніж достатньо для задоволення щоденних потреб організму.

Якщо вам більше 50 років, Інститут медицини рекомендує вам отримати додатковий B12 з добавки, оскільки ви не зможете засвоювати достатню кількість вітаміну через продукти харчування. Стандартний полівітамін має зробити свою справу.

Що вітамін B12 не може зробити

В Інтернеті повно статей, у яких хвалять використання вітаміну B12 для профілактики хвороби Альцгеймера, серцевих захворювань та інших хронічних станів, а також для запобігання безпліддя, втоми, екземи та довгого списку інших проблем зі здоров'ям. Більшість заснована на поганих або помилкових доказах.

Візьміть хворобу Альцгеймера як приклад. Хоча існує взаємозв'язок між низьким рівнем вітаміну B12 і зниженням пізнавальної здатності, клінічні дослідження, зокрема й за участю людей із хворобою Альцгеймера, не показали поліпшення когнітивної функції, навіть за умови, що дози вітаміну досягали 1000 мікрограмів.

Наразі найкраще отримувати достатню кількість вітаміну B12, щоб запобігти потенційному дефіциту.