Меню Закрыть

Що таке Фолат (Вітамін В9)?


Вітамін В9 або фолат є важливою живильною речовиною і коферментом, який підтримує широкий спектр біологічних процесів, від яких залежить хороше здоров'я і правильна робота мозку. Оскільки переваги фолієвой кислоти впливають на формування людського організму на клітинному рівні, особливо поважно, щоб під час вагітності і на ранніх термінах вагітності ми мали б достатній запас.

Фолат можна знайти в багатьох фруктах і овочах, а також він доступний у вигляді стабільної добавки, званої фолієвою кислотою. Рясні запаси фолату у звичайній дієті є найкращим захистом від різних наслідків дефіциту фолату. Ті, хто страждає від різних станів тонкого кишечника та інших симптомів мальабсорбції, схильні до більшого ризику недостатнього споживання фолієвої кислоти.

Деякі симптоми дефіциту фолієвої кислоти включають:

o Зниження ефективності імунної системи та зниження стійкості до хвороб

o Хронічна втома

o проблеми зі шлунково-кишковим трактом

о Анемія

o Відкриті рани на роті, губах і язиці

o Настрій, депресія або дратівливість

o Бліда шкіра

o Сиве волосся

Переваги фолату для поліпшення мозкової дієвості

Фолат дає змогу організму будувати і підтримувати клітини. Це також враховує біосинтез хімічних комунікаторів нервової системи та мозку. Фолієва кислота також відіграє важливу роль у синтезі та хімічних діях ДНК і РНК, які містять код людського життя. Коли запас фолієвої кислоти низький, когнітивні функції страждають першими.

Ось усе, що вам потрібно знати про те, як фолієва кислота підтримує здоров'я мозку і тіла:

Синтез РНК і ДНК

ДНК, або дезоксирибонуклеїнова кислота, є вищою книгою інструкцій для правильної роботи людського організму. У кожній клітині тіла зберігається копія, яка визначає функцію клітин. РНК, або рибонуклеїнова кислота, функціонує як посланник між кодексом ДНК і керівниками всередині самої клітини. Він підтримує всі клітинні дії відповідно до потреб здорового організму.

Без функцій ДНК і РНК організм помре. Але навіть відсутність такої важливої поживної речовини, як фолієва кислота, може перешкодити створенню і підтримці цього важливого командного коду. Фолат зберігає структуру ДНК міцною і стійкою в часі. Нестача енергії та зниження когнітивної ефективності можуть бути першими симптомами дефіциту фолату.

Підтримує експресію генів

Коли команди і директиви, що зберігаються в ДНК, виконуються через посередницьку РНК, процес експресії гена може бути ефективно завершений. Експресія генів - це біологічний процес, у якому клітина виконує свою важливу функцію, як-от вироблення білка або будь-якої іншої молекули. Інструкції про те, що саме буде вироблятися на клітинному заводі, мають бути передані з командної станції в ядрі клітини. Це починається зі здорової ДНК, яку скопіюють у РНК-месенджер і відправлять на заводи з виробництва білка, звані рибосомами. У рибосомі, РНК-месенджер буде транслюватися, і директиви ДНК будуть виконуватися для виробництва білка. Добре поставлена експресія генів призводить до того, що протеїн найвищої якості оголюється на лінії складання рибосом. Білки можуть потім виконувати дії клітин, такі як репарації, підтримання, поділ та інший важливий внесок в організм в цілому. Наприклад, білок гемоглобін переносить кисень із легень у клітини всіх типів. Гемоглобін є продуктом стовбурових клітин, розташованих у кістках. Експресія генів - це те, що дає змогу здоровій стовбуровій клітині продукувати сотні білків гемоглобіну щосекунди. Звісно, все це було б неможливо без фолату, який підтримує структурну цілісність ланцюгів ДНК і сприяє синтезу та дії РНК-месенджера.

 

Біосинтез та метаболізм амінокислот

Завдяки стимулюванню здорової експресії генів фолат впливає на вироблення і метаболізм амінокислот у клітинах організму.

Амінокислоти взяті з білків і використовуються для створення нових білків відповідно до інструкцій у ДНК. Це причина, чому білки й амінокислоти були названі будівельними блоками життя. Хоча сам організм здатний виробляти деякі амінокислоти і білки, інші повинні бути отримані з рослинних і тваринних джерел і перероблені в сполуки, необхідні для життя.

Амінокислоти, вироблені в організмі, відіграють важливу роль у здоров'ї та правильному функціонуванні. Дві дуже важливі амінокислоти - аланін і гістидин. Аланін виводить токсини з м'язів, а гістидин необхідний для вироблення лейкоцитів, які борються з хворобою.

Глутамін і таурин важливі для підтримки нормальної функції мозку при відмінному спілкуванні між нейронами. Амінокислоти виробляються в клітинах в міру необхідності, поки є запаси білків та інших незамінних амінокислот.

Синтез і відновлення мієліну

Інформація та повідомлення, що проходять через нервову систему, миттєво передаються через мережу нервів, які досягають кожної частини тіла. Оскільки багато хто з цих нервових клітин будуть проходити з електричним зарядом, вони обгорнуті в ізолюючу білу тканину, яка покращує нервові умови і швидкість передачі. Ця жирна біла ізоляція називається мієліном і являє собою білу речовину, яка існує в мозку та у всій нервовій системі.

Коли мієлін міститься у чудових умовах, інформація та повідомлення можуть бути надіслані більш ефективно. Мієлін здебільшого складається з води та жирових тканин, але містить велику кількість білків, які працюють, щоб належним чином підтримувати та синтезувати більше мієлінових тканин у міру необхідності.

Фолат відіграє важливу роль у підтримці мієліну, добре забезпеченого цими білками. Дефіцит фолату був тісно пов'язаний з поганою якістю мієліну і когнітивними порушеннями, які можуть виникнути.

Підвищення настрою - Синтез нейротрансмітерів

Хімічний баланс мозку сильно впливає на функції мозку, те, як ми до себе ставимося, і на наші енергетичні рівні. Є хімічні речовини, які стимулюють мозок до більш високої функції, в той час як інші протистоять цьому ефекту і сприяють розслабленню. Правильний баланс цих нейрохімікатів призводить до високої концентрації уваги та посилення розумової діяльності.

Тією ж мірою, якщо бракує деяких хімічних комунікаторів, робота може бути ускладнена, стрес нестерпний, і весь світ може здатися трохи похмурим. Фолат є важливою поживною речовиною для біосинтезу моноамінової лінії нейротрансмітерів, до якої входять дофамін, серотонін і адреналін.

Дофамін відіграє ключову роль у мотивації та задоволенні. Низький рівень дофаміну в мозку пов'язаний із труднощами уваги та імпульсивною поведінкою.

Серотонін впливає на пам'ять і навчальні центри розуму та допомагає послабити нервову реакцію. Серотонін також є важливою частиною багатьох медичних методів лікування депресії та тривоги.

Адреналін допомагає мозку й тілу під час стресу, зберігаючи кров наповненою киснем, що дає змогу Вашому мозку перебувати в стані готовності до швидкого мислення. Дефіцит надниркових залоз може призвести до станів хронічної втоми.

Оскільки фолат містить важливий метаболіт, який дає змогу виробляти ці нейротрансмітери, він сприяє збалансованому хімічному профілю в мозку. Цей ефект настільки глибокий, що фолат може діяти як ефективний антидепресант.

Фолієва кислота проти фолату

Фолієва кислота є природною формою вітаміну В9 і міститься у великих кількостях у листових овочах і фруктах. Фолієва кислота є стабільною формою фолату і може бути знайдена в багатьох добавках і збагачених продуктах, таких як макарони та інші зернові продукти.

Фолієва кислота легко всмоктується в організм, але деякі стверджують, що фолат є більш біодоступним. Це означає, що ми можемо більше поглинути і застосувати з порівнянних обсягів.

Ризики та запобіжні заходи прийому фолату

Фолієва кислота, яка потрапляє в організм через природні джерела, безпечна у всіх кількостях. Добавка фолієвої кислоти також вважається безпечною в дозах від 400 до 600 мг.

Жінкам, які планують завагітніти, рекомендується приймати мінімальну кількість фолієвої кислоти, щоб забезпечити здоровий розвиток і знизити ризик викидня. Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем для отримання конкретних порад щодо вашої ситуації перед початком фолатату.

Надвисокі кількості фолієвої кислоти, що перевищують 1200 мг на день, можуть збільшити ризик серцевих захворювань і деяких видів раку. Обов'язково поговоріть із кваліфікованим медичним працівником перед початком приймання добавок, якщо у вас є будь-які проблеми зі здоров'ям.

Заключні нотатки про Фолат для здоров'я мозку

Забезпечення хорошого постачання організму фолатом життєво важливе аж до самого кодексу життя, який визначає наші біологічні функції на клітинному рівні. Включення у звичайну дієту продуктів, багатих на фолат, - найкращий спосіб уникнути ускладнень, спричинених дефіцитом фолату.