Меню Закрыть

Коротко про переваги вітаміну В5 – пантотенова кислота


 

Вітамін В5 (також відомий як пантотенова кислота) використовується для перетворення їжі на енергію і для підтримання здорової шкіри, волосся та очей, нервової функції та травлення. Провітамін В5 (пантенол) зазвичай використовується в низці продуктів, пов'язаних зі здоров'ям, оскільки він перетворюється на вітамін В5 у результаті нормальних обмінних процесів в організмі.

Пантенол використовують як зволожувач (привертає й утримує воду), зволожувальний і пом'якшувальний засіб і широко застосовують у косметиці, а також у засобах для догляду за шкірою та волоссям. Це створює шкірний бар'єр, зменшуючи кількість води, втраченої через шкіру. Він також покращує текстуру шкіри, роблячи її м'якшою та еластичнішою, тому корисний під час лікування проблем із сухою, грубою шкірою, що лущиться.

Мітохондрії в клітинах організму використовують комбінацію B5 і коферменту A для виробництва енергії. Присутність вітаміну В5 у клітинах збільшує вироблення АТФ, молекули, яка транспортує енергію, що живить системи організму. Без достатньої кількості цього вітаміну ви можете стати втомленим, слабким і млявим.

Згідно з медичним центром Університету Меріленда, лабораторні дослідження та дослідження на тваринах засвідчили, що рани загоюються швидше, особливо після операції, з використанням вітаміну В5, особливо в поєднанні з вітаміном С.

Вітамін B5 допомагає організму використовувати інші вітаміни, такі як вітамін B2. Це також дає змогу організму найкращим чином використовувати холестерин у їжі, яку ви їсте, знижуючи рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ і підвищуючи рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ. Дослідження також показали, що вітамін B5 може допомогти знизити вміст небезпечних тригліцеридів у крові, які можуть призвести до серцевих захворювань.

Вітамін В5 міститься в найбільшій кількості в органічному м'ясі, цвітній капусті, броколі, йогурті, грибах, насінні соняшнику, ріпі та кукурудзі. Однак у харчових джерелах він є відносно нестабільним вітаміном, і приготування їжі, заморожування або обробка харчових продуктів має тенденцію руйнувати його. Оброблені зерна, консервовані овочі та заморожені продукти показали втрату вітаміну В5 на 21-70%.

Хоча дефіцит вітаміну В5 зустрічається рідко, люди з поганим раціоном або ті, хто має проблеми з травленням, іноді відчувають дефіцит. Було показано, що добавки допомагають у лікуванні або профілактиці низки станів, включно з остеоартритом, ревматоїдним артритом, синдромом хронічної втоми, недостатністю надниркових залоз, синдромом печіння стопи та катарактою. Вітамін В5 підтримує роботу надниркових залоз і допомагає пом'якшувати стресові гормони.

На момент написання статті рекомендована добова норма вітаміну В5 була встановлена на рівні 5 мг для дорослих і від 5 до 7 мг для вагітних або жінок, які годують груддю.